Egy lúdláb tortával kezdődött minden…
…avagy 4 óra pihentetés a hűtőben 20 percre redukálható a fagyasztóban… 😂😂
Egy torta bármihez jó motiváció. Ez a jelmondat indította el ez első közös sütésünket. KedvenC
munkatársunknak ugyanis azt az ígéretet tettük, hogy amennyiben sikeresen teljesíti a
BSc-s záróvizsgáját, egy igazi különlegességgel fogjuk megünnepelni. Persze a
sok-sok tanulás mellett el is feledkezett a légből kapott ígéretünkről…de mi
kegyetlenül végrehajtottuk első küldetésünk…
A tökéletes lúdlábtorta receptje:
Kakaós piskóta:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
1 dl olaj
4 ek liszt
1 csomag sütőpor
(12g)
2 ek kakaópor
Krém:
200 g étcsokoládé
400 ml habtejszín
2 evőkanál porcukor
kb. 300g fagyasztott magozott meggy
Forrás:
Elsőként
a piskótát készítettük el, amihez a tojásfehérjét kemény habbá vertük, majd a
sárgáját a cukorral habosra kevertük. Ez utóbbiba 2-3 részletben hozzáadagoltuk
az olajat, majd beledolgoztuk az előzőleg összekevert száraz komponenseket. Utolsó
felvonásként jött a tojásfehérje, amiből egy habkártyányit még gyorsan, a
maradékot pedig óvatosan forgattuk bele a tésztába.Sütőpapírral bélelt formában
180oC süttettük a hasát kb. 20 percig (vagy tűpróbáig).
Ezután
nekiláttunk krémnek. Ehhez felforraltuk a tejszínt, és hozzáadtuk a csokoládét,
majd a porcukrot.
Első lecke: Lehet, hogy
érdemes alaposan elolvasni a recept leírását, és úgy kalkulálni az időt, ezt mi
nem tettük meg…Ugyanis az eredeti recept szerint a krémet minimum 4 órára a
hűtőbe kell tenni. Szerencsére a kreativitásunk határtalan…ezt a 4 órát kb. 20
percre csökkentettük, hála a fagyasztónak.
Ezidő
alatt előkészítettük a meggyet. Fagyasztott magozott meggyel dolgozunk. Ezt
alaposan lecsepegtettük, mielőtt használatba vettük.
Közben
jól elszórakoztattuk magunkat…
A
kihűlt krémet kézi habverővel felvertük.
Második lecke: nem hittük el, de működik a varázslat. Forralás, meg a csoki hozzáadása után is gyönyörűen fel lehet verni a tejszínhabot.
Második lecke: nem hittük el, de működik a varázslat. Forralás, meg a csoki hozzáadása után is gyönyörűen fel lehet verni a tejszínhabot.
A
krém felét elkentük a kihűlt piskóta tetején. Egy sorban ráhelyeztük a
meggyeket, majd ismét elkentük a tetején a krém másik felét (na jó, egy kis
extrát hagytunk, hogy be tudjuk vonni vele a piskóta oldalát is)
Ezután
következett a dekoráció…egy igazi lúdlábtortára egy igazán frankó liba való. Ő
lett a mi marcipánlibánk:
Gőgös
Gúnár Gedeon labdába se rúghat mellette…
Készült mellé egy-két extra dekorációs elem…ezek okát fedje most balladai homály…
A
lényeg: elkészült ez első közös tortánk!!!
![]() |
| Persze erről Kata semmit sem sejtett, és teljes gőzerővel tanult a másnapi záróvizsgájára. Hogy kifejezzük mennyire szorítunk neki, munkánk végeztével, felhívtuk: |
Másnap
együtt ünnepeltük a sikeres záróvizsgát a világ legfinomabb lúdlábtortájával:







Megjegyzések
Megjegyzés küldése