Egy lúdláb tortával kezdődött minden…



…avagy 4 óra pihentetés a hűtőben 20 percre redukálható a fagyasztóban… 😂😂

Egy torta bármihez jó motiváció. Ez a jelmondat indította el ez első közös sütésünket. KedvenC munkatársunknak ugyanis azt az ígéretet tettük, hogy amennyiben sikeresen teljesíti a BSc-s záróvizsgáját, egy igazi különlegességgel fogjuk megünnepelni. Persze a sok-sok tanulás mellett el is feledkezett a légből kapott ígéretünkről…de mi kegyetlenül végrehajtottuk első küldetésünk…

A tökéletes lúdlábtorta receptje:

Kakaós piskóta:
6 db tojás
6 evőkanál  cukor
1 dl olaj
4 ek liszt
1 csomag sütőpor (12g)
2 ek kakaópor

Krém:
200 g étcsokoládé
400 ml habtejszín
2 evőkanál porcukor

kb. 300g fagyasztott magozott meggy

Forrás:

Elsőként a piskótát készítettük el, amihez a tojásfehérjét kemény habbá vertük, majd a sárgáját a cukorral habosra kevertük. Ez utóbbiba 2-3 részletben hozzáadagoltuk az olajat, majd beledolgoztuk az előzőleg összekevert száraz komponenseket. Utolsó felvonásként jött a tojásfehérje, amiből egy habkártyányit még gyorsan, a maradékot pedig óvatosan forgattuk bele a tésztába.Sütőpapírral bélelt formában 180oC süttettük a hasát kb. 20 percig (vagy tűpróbáig).


Ezután nekiláttunk krémnek. Ehhez felforraltuk a tejszínt, és hozzáadtuk a csokoládét, majd a porcukrot. 

Első lecke: Lehet, hogy érdemes alaposan elolvasni a recept leírását, és úgy kalkulálni az időt, ezt mi nem tettük meg…Ugyanis az eredeti recept szerint a krémet minimum 4 órára a hűtőbe kell tenni. Szerencsére a kreativitásunk határtalan…ezt a 4 órát kb. 20 percre csökkentettük, hála a fagyasztónak.
Ezidő alatt előkészítettük a meggyet. Fagyasztott magozott meggyel dolgozunk. Ezt alaposan lecsepegtettük, mielőtt használatba vettük.

Közben jól elszórakoztattuk magunkat…


A kihűlt krémet kézi habverővel felvertük.


Második lecke: nem hittük el, de működik a varázslat. Forralás, meg a csoki hozzáadása után is gyönyörűen fel lehet verni a tejszínhabot.

A krém felét elkentük a kihűlt piskóta tetején. Egy sorban ráhelyeztük a meggyeket, majd ismét elkentük a tetején a krém másik felét (na jó, egy kis extrát hagytunk, hogy be tudjuk vonni vele a piskóta oldalát is)

Ezután következett a dekoráció…egy igazi lúdlábtortára egy igazán frankó liba való. Ő lett a mi marcipánlibánk:

Gőgös Gúnár Gedeon labdába se rúghat mellette…

Készült mellé egy-két extra dekorációs elem…ezek okát fedje most balladai homály…

A lényeg: elkészült ez első közös tortánk!!!

Persze erről Kata semmit sem sejtett, és teljes gőzerővel tanult a másnapi záróvizsgájára. Hogy kifejezzük mennyire szorítunk neki, munkánk végeztével, felhívtuk:
 
Másnap együtt ünnepeltük a sikeres záróvizsgát a világ legfinomabb lúdlábtortájával:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Katica-torta :)

Crystal Violet ombre torta