Kókuszos macskatorta
Kókuszos macskatorta
…avagy a
drámák tortája…
Nagyon
kedves macskaimádó munkatársunknak készült ez a torta. Sok-sok drámával, de
annál több sikerrel megkoronázva. Először dolgoztunk ugyanis fondant-nal,
ráadásul mi magunk készítettük. A sütő sem volt a barátunk ezen a napon…Az
izgalmak közepette csak kevés kép készült, de a végeredmény magáért beszél.
Kókuszos macskatorta:
A piskótához:
8 db tojás
8 ek liszt
8 ek kristálycukor
12 g sütőpor
2 ek étolaj
A kókuszos krémhez:
5 dl tej
10 dkg kókuszreszelék
80 g vaníliapuding
10 g vanílias cukor
5 ek porcukor
2 db tojássárgája
5 dl habtejszín
Fondant:
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
kb. 90-100 dkg porcukor
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
kb. 90-100 dkg porcukor
Díszítéshez:
csoki
kakaópor
Forrás:
Először
a piskótával kezdtünk. Szétválasztottuk a tojásokat. A fehérjéket a cukorral
habbá vertük, majd a tojások sárgáit összekevertük az olajjal, liszttel és a
sütőporral. Ezután összekevertük a felvert tojásfehérjékkel, vigyázva, hogy ne
törtjük össze.
Sütőpapírral kibéleltünk egy 26 cm-es
kapcsos tortaformát és 180oC-on
20 percig majd 160oC-on 30 percig sütöttük. Na, itt kezdődött az
első dráma. Szépen megnőtt a piskótánk. Viszont miután ellenőriztük, hogy
megsült-e, összeesett. További sütést követően nem nőtt, viszont a közepe nyers
maradt…
MENTŐÖTLET:
Vágjuk ketté, majd süssük meg egyenként a két felet így átsül a piskóta. Ezzel
megmentettük a helyzetet, bár nem úgy alakult, ahogy szerettük volna.
TANULSÁG:
érdemes kiismerni a sütőd, mielőtt ilyen nagyszabású dologba kezdesz.
Ezután
nekiláttunk a krémnek. 3 dl tejet felforraltunk, és beletettük a
kókuszreszeléket. 2dl tejet, a két csomag vaníliáspudingot, és a két
tojássárgáját az 5 evőkanál cukorral elkevertük, majd hozzáadtuk az előzőleg
elkészített kókuszos tejet. Megfőztük, majd kihűtöttük. Ez minden probléma
nélkül megvalósult 👍
Felvertünk 5 dl
habtejszínt, majd óvatosan összekevertük az előző lépésben elkészített krémmel.
A végeredmény isteni volt 😋
A piskótákat
megtöltöttük a krémmel.
Ezzel
párhuzamosan a fondant is elkészítettük. Sokkal kevésbé ijesztő, mint ahogy
elsőre hangzik. 500 gramm porcukrot átszitáltunk. Vízben elkevertük a
zselatint, a mézet és a margarint, majd felmelegítettük, és elkevertük őket
egymással. Összedolgoztuk, és folyamatosan átszitált porcukrot adtunk hozzá,
hogy ne ragadjon.
Pihentettük.
Eközben vajas
krémmel bevontuk a tortát, hogy erre helyezzük fel a fondant. Ehhez porcukor és
margarin 1:1 arányú keverékét használtunk
Ezt követően a
fondant kinyújtottuk kb. 3 mm vastagra. és megpróbáltuk a tortára helyezni. Na
itt következett be a második dráma. A fondant sajnos elkezdett repedni. A
lelógó szélek pedig nem könnyítették meg a dolgunkat, mert ha nem voltunk elég
gyorsak, a saját súlyának következtében repedt meg.
MENTŐÖTLET 2:
Egy kis víz mindent megold. De tényleg. Egy kis ecsettel csodákat lehet
művelni, probléma nélkül kijavítottuk a hibát.
A
torta oldalára Vica által készített csoki díszeket ragasztottunk.
A
tetejét pedig megkoronáztuk a világ legaranyosabb fondant macskájával, ami
Zsófi keze munkájának eredménye. 😊
Másnap
ünnepeltük meg a szülinapost, és azt már hozzá sem kell tennem, hogy teljes
sikert arattuk (de lehet, hogy a fondant-macska érdeme az egész 😍)
U.I.: Ott volt ám Vica is, ő készítette a képet 💓
Megjegyzések
Megjegyzés küldése